?

Hudskade av solbrenthet, sannsynlig med kreft?

Kvinne 25 . 26 November 2019
Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe om solskade. Da jeg var liten var ikke de voksne rundt meg påpasselige med solkrem. Det resulterte i at jeg på hver årlige sydentur ble ekstremt solbrent. Etter jeg var solbrent ble det enda flere dager i solen. Huden flasset av etter litt tid med nærmest hvite bobler på huden. Ikke så mye solbrent utenom de årlige sydenturene, men innimellom hvis det var varmt på sommeren i norge. Jeg er veldig redd for hudskade, Og jeg har allerede fått sinnarynke som er dypere enn de jeg kjenner på 40 år. Kan disse årlige ekstreme solbrenningen ha skadet huden min permanent og er det da veldig sannsynlig at jeg får hudkreft? Det er veldig mye hysteri rundt solbrenthet i media, så jeg blir påvirket av det.

Kvinne (25)
Fagperson svarer
Hei,


så leit at dine foresatte ikke hadde nok kunnskap til å passe bedre på huden din mens du var barn. 

Det er dessverre slik at huden blir litt skadet av å ha hatt en forbrenning, og at barn og ungdom er spesielt utsatt for å bli skadet av en solforbrenning. Overdreven soling skader også DNA i celler, og gir dermed økt fare for kreft i fremtid. Selv om du ikke blir solbrent vil det å bli eksponert for mye sol i livet generelt øke risikoen for skade og kreft. 

Du får gjort lite med skaden du allerede er utsatt for. Det er da viktig at du er påpasselig med solen i fremtid. Her er noen gode solvettregler. 

Selv om du har hatt litt skade i huden vil du allikevel ha en veldig liten sjanse med kreft. Om du har blitt brent har du bare økt totalrisikoen din "litt". Tar du vare på huden din i fremtid vil du fortsatt ha lav risiko for kreft, og du forhindrer at du får mer rynker enn din alder skulle tilsi. Bruk dette som en anledning til å få på plass gode rutiner for å ta vare på huden for fremtid.

Det kan ellers lønne seg å være obs på endringer i føflekker da dette er den farligste krefttypen. 

-Håper det gir deg litt svar og tankefred, hilsen SIO legen

Finner du ikke det du leter etter?